Obrácený jablečný koláč
Suroviny: 4 jablka, 1 skořicový cukr, 1 vejce, 150 g cukru, 100 g másla, 200 g polohrubé mouky, 150 ml vlažné vody, 1/2 prášku do pečiva, šťáva z citronu, hrst rozinek.
Tuk a strouhanka na vymazání a vysypání plechu.
Postup: plech vymažeme a hodně vysypeme strouhankou. Z jablek odstraníme jádřince a nakrájíme je i se slupkou na dílečky, které zakápneme citronovou šťávou. Vejce utřeme s cukrem a máslem. Mouku promícháme s práškem do pečiva a střídavě přidáváme s vodou do utřené směsi a nakonec přimícháme rozinky. Dílky jablek rozložíme na plech, posypeme skořicovým cukrem a zalijeme těstem. Pečeme při 170°C.
Dávka je na kulatý plech. Můžou se použít i různě barevná jablka a koláč je při krájení pestřejší.
Náhledy fotografií ze složky koláče, záviny