Křehké šlehačkové koláčky
Suroviny na těsto: 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 cukrářskou Slunu (250 g ), 1 šlehačku 33%, špetka soli.
Suroviny na náplň: 1 kostka tvarohu, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, trochu mléka, 1/2 lžičky citronové tresti.
Žmolenka: 40 g másla, 40 g cukru, 40 g polohrubé mouky.
Trochu pikantní marmelády.
Postup: z tvarohu a ostatních surovin utřeme tužší náplň a připravíme si žmolenku smícháním másla cukru a mouky. Na těsto promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Do směsi nadrobíme Slunu a vše spojíme do drobenky. Přilijeme šlehačku a zpracujeme vláčné těsto, z kterého utvoříme váleček a nakrájíme ho asi na 40 kousků. Každý kusek rozválíme, naplníme malou lžičkou tvarohu a kraje dobře uzavřeme. Spojem položíme na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií. Bocháneky ve středu promáčkneme, vyplníme troškou marmelády a posypeme žmolenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C kolem 18 - 20minut..
Z těsta jsou i výborné záviny.
Náhledy fotografií ze složky koláče, záviny
smetana kolik ml
(Laďa, 20. 1. 2013 13:11)