Bramborový koláč se žloutkovým krémem
Suroviny na těsto: 100 g vařených nastrouhaných brambor, 200 g polohrubé mouky (může být o něco míň nebo víc, záleží na typu brambor), 100 g nastrouhaného másla, 1 žloutek, špetka soli, 1/2 prášku do pečiva, 50 g cukru.
Suroviny na krém: 400 ml mléka, 1 vejce, 2 žloutky, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce cukru, trochu pokrájeného ovoce.
Drobenka: 50 g másla, 50 g cukru, 50 g hrubé mouky.
Postup: na krém si vyšleháme v kovové misce vejce a žloutky do pěny. Přilijeme 200 ml mléka a misku postavíme do kastrůlku s vařící vodou. Stále promíchávame do zhoustnutí. Hotový vaječný krém přelijeme do prázdného kastrůlku, přidáme druhou polovinu mléka v kterém jsme rozmíchali pudink a cukr. Vše povaříme do hustého krému. Suroviny na těsto zpracujeme, Rozválíme do kulaté koláčové vymazané formy a okraje zvedneme do výšky. Nalijeme žloutkový krém, posypeme ovocem a drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C kolem 35 -40 minut. Necháme vychladnout a můžeme krájet.
Zdroj: Brambory 100x jinak, suroviny jsem poupravila podle momentální dostupnosti a ze dvou receptů jsem udělala jeden.
Náhledy fotografií ze složky koláče, záviny