Žitný kvásek
Zní to složitě, ale v praxi to zase tak hrozné není.
A jak ho dělám já?
Pro výrobu základního kvásku si připravíme větší průhlednou nádobu (ta nám umožní v prvních dnech kvásek kontrolovat) a na přikrytí použijeme kousek plátna, kapesník, může být i papírový ubrousek. První den v nádobě rozmícháme 120 ml převařené odstáté vody, se 100 g celozrnné žitné jemně mleté mouky v řidší těstíčko a nádobu přikryjeme. Druhý den přidáme 100 ml vody a promícháme, pak přisypeme 120 g mouky a znovu řádně promícháme, teď bude těsto hustší, ale do druhého dne už nám zřídne a budou patrné bublinky. Od třetího dne, už pravidelně přidáváme 60 ml vody a 60 g mouky. Nádobu s kváskem necháme stát v teplejší místnosti, aby měl lepší podmínky pro své kvašení. Pátý den odebereme polovinu kvásku, který můžeme použít do pečiva, ale ještě s poloviční dávkou droždí. Zbytek opět posilníme pravidelnou dávkou mouky a vody. Silný kvásek budeme mít kolem 10 -14 dne. Při odebrání kvásku k pečení si pokaždé necháme cca 120 g mateřského kvásku, který podle potřeby dokrmíme. Pokud kvásek nebudeme používat, můžeme ho uchovat v lednici. Tohle je jen stručný návod, jak na kvásek. Více o něm se dozvíte ZDE.
Náhledy fotografií ze složky žitný kvásek