Pěnový kvásek
Jedná se o snadný a rychlý způsob, jak dodat chlebu nebo pečivu výjimečnou chuť. Kvásek se připravuje z celé dávky vody, části mouky a postačí nám polovina droždí, než co je uvedena v receptu. Pokud máme uvedený recept pro domácí pekárnu, dáme celé množství droždí, protože tady už je jeho dávka snížená. Tento typ kvásku je řidší, rychleji kvasí, pokud ho budeme mít v teplejší místnosti, může se přidat do těsta už po jedné hodině. Nejlepší doba zrání je kolem čtyř hodin. Jestli budeme od chleba nebo pečiva vyžadovat vyšší kyselost, uložíme ho po hodině do lednice, kde kvasinky přežijí až 24 hodin. Pro rychlejší kvašení můžeme do kvásku přidat 1/2 lžičky sladovvitu, kterou pak odebereme z množství cukru. Pěnový kvásek se připravuje z více jak 30% celkové dávky mouky. Takže když to vše shrneme, na výrobu pečiva, kde použijeme 500 g mouky, tak do pěnového kvásku dáme 200 g mouky, veškerou vodu, co je psaná v receptu a rozdrobené droždí. Celou směs prošleháme, až se nám začnou tvořit bublinky. Ostatní suché suroviny, kromě soli smícháme a částí směsi poprášíme kvásek. Přikryjeme fólií a nechá kvasit. Po určitém čase se začne mouka rozestupovat a na povrch prolézá bublinkující kvásek.
Protože veškeré těsto zadělávám v domácí pekárně, tak jsem kvásek prošlehala v míse a pak vlila do pekárny a trochu zasypala moukou.
Zdroj: Bible domácího pečení
Náhledy fotografií ze složky pěnový kvásek