Pšeničné kořenové bagety
Suroviny: 250 ml vody, 250 ml kvásku, 3 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 1/2 lžičky chlebového koření, 100 g tmavé pšeničné chlebové mouky, 250 g pšeničné chlebové mouky, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 1/4 droždí. Ovesné vločky a trochu lnu na posyp. Trochu mléka na potření baget.
Postup: Všechny suroviny dáme v pořadí do pekárny a necháme zpracovat na program těsto. Při hnětení těsto olídáme, záleží na hustotě kvásku.Vykunuté těsto propracujeme, rozdělíme na tři díly a utvoříme bagety. Jednu stranu oválíme v žitné mouce, otočíme, druhou stranu potřeme mlékem a pořádně obalíme v promíchaných vločkách se semínky. Bagety přeneseme na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií, kde je několikrát přetočíme, aby vzniklo pruhování. Necháme přikryté kynout cca 50 minut a pečeme v předehřáté troubě na 180°C kolem 20 minut.
Tohle je změna originálního receptu, který mám umístěný na Dámě, protože ne každý může sehnat mouku na domácí chléb, která se prodává v Kauflandu.
Náhledy fotografií ze složky slané drobné kynuté pečivo