Bagety s olivami
Suroviny: 320 ml vody, 300 g hladké mouky, 100 g žitné mouky, 100 g celozrnné žitné mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 10 g droždí, 20 kousků pokrájených černých oliv, 1 menší pálivá paprička, 1 lžíce ochuceného bylinkového oleje.
Postup: nejprve si připravíme pěnový kvásek. Do mísy dáme 200 g hladké mouky, rozdrobíme celou dávku droždí a přilijeme všechnu vodu. Hodně prošleháme, až se začnou tvořit bublinky, přibližně 1,5 - 2 minuty. Zbytky mouky s cukrem promícháme. Napěněný kvásek vlijeme do pekárny a celý povrch trochu zasypeme moučnou směsí. Pekárnu zavřeme a kvásek necháme vzejít, čím déle, tím bude mít pečivo lepší chuť, v pekárně ho můžeme nechat až čtyři hodiny. Do vzešlého kvásku vsypeme zbytek moučné směsi a zapneme program Těsto. Po pěti minutovém promíchání po troškách přisypeme sůl, po dalších deseti přidáme olej a před koncem hnětení pokrájené a dobře osušené olivy, kdo chce může ještě přidat drobnmě posekanou feferonku. Z vykynutého těsta utvoříme čtyři babety, necháme nakynout, potřeme mlékem a pečeme v předehřáté troubě na 190°C kolem 20 minut.
Hodně kupuji sušená rajčata a plněné papričky, nakládané v oleji se spoustou bylinek. Olej potom používám na dochucení pečiva, kterému dává příjemnou chuť a vůni.
Náhledy fotografií ze složky pěnový kvásek