Makové hřebeny
Suroviny: 270 ml mléka, 30 ml oleje, špetka soli, 50 g moučkového cukru, 1/2 lžičky kardamomu, 500 g hladké mouky, citronová kůra nebo tresť, 1 vanilkový cukr, 25 g čerstvého droždí.
Náplň: 200 ml mléka, 30 g másla, 100 g mletého máku, 1/2 lžičky skořice, 50 g cukru, trochu rumové tresti, 1-2 lžíce bílé strouhanky.
Rozšlehané vajíčko s mlékem na mašlování.
Postup: suroviny na těsto dáme do pekárny, necháme zpracovat a vykynout. Mléko na náplň přivedeme k varu, přidáme máslo, mák, skořici, cukr a vše povaříme. Přidáme rumovou tresť a podle potřeby zahustíme strouhankou. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a každý vyválíme do obdélníku, střed potřeme makovou náplní a přehneme. Rozdělíme na tři díly a spoje těsta nakrájíme na proužky ( viz foto). Necháme nakynout, potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
Pro snažší manipulaci můžeme těsto vyválet rovnou na pečícím papíru nebo folii pomocí které těsto lépe přehneme po naplnění a také se snáž přenese na plech.
Náhledy fotografií ze složky sladké drobné kynuté pečivo