Jablíčkové bochánky
Suroviny: 120 ml mléka, 50 g másla, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 300 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 20 g droždí, 2 menší oloupaná a nakrájená jablíčka na kostičky ( 150 g).
Na mašlování rozšlehané vejce. mák na posyp a citronová šťáva na jablka.
Postup: suroviny mimo jablek necháme zpracovat a vykynout v pekárně. Pokrájená jablka na kostičky pokapeme citronovou šťávou a necháme oschnout. V polovině kynutí vyndáme těsto z pekárny na pracovní plochu, kterou trochu podsypeme moukou a zapracujeme jablka, pokud jsou hodně mokrá, osušíme je trochu v ubrousku. Vložíme zpět do pekárny a necháme dokynout. Vykynuté těsto vysypeme z pekárny, pomocí lžíce vykrajujeme kousky těsta, které v pomoučené dlani formujeme do bochánku a klademe na plech. Necháme 20 minut vykynout, pomašlujeme, posypeme mákem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C kolem 18 minut.
Z dávky je 10 bochánků, dávka na jeden plech.
Těsto je vláčné, takže trochu lepivější, ale o to je chutnější a jemnější po upečení.
Tento recept mám uložený i na "Domácí pekárny"
Náhledy fotografií ze složky sladké drobné kynuté pečivo