Velikonoční mazanec
Suroviny na první těsto: 230 ml vlažného mléka, 20 g čerstvého droždí, 150 g hladké mouky, 2 lžičky cukru.
Suroviny na druhé těsto: 150 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 80 g cukru, 100 g rozpuštěné Hery, špetka soli, citronová kůra, 1 lžičku voňavého koření s vanilkou od Antonína, mandle a rozinky.
Na mašlování rozšlehaný žloutek a mandle na posyp.
Postup: všechny suroviny na první těsto dáme do pekárny a necháme krátce promíchat. Těstíčko necháme kolem 3/4 až 1 hodinu kynout. Přidáme ostatní suroviny a na program těsto necháme dojít až do konce. Rozinky a mandle přidáme až po signálu. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, vypracujeme bochánek a necháme 30-40 minut na plechu přikryté kynout. Potom pomašlujeme, nastřihneme do kříže a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut. Upečené bochánky sundáme z plechu a necháme na mřížce vychladnout.
Náhledy fotografií ze složky kynuté pečivo