Vánočka
Suroviny: 250 ml mléka, 80 g másla, 2 žloutky, špetka soli, 200 g polohrubé mouky, 350 g hladké mouky ,1/3 čerstvého droždí, 2 vanilkové cukry, 80 g cukru, citronová šťáva z poloviny citronu nebo citronová tresť, trochu muškátového oříšku, rozinky a mandle .
Na mašlování: 50 ml mléka, 1 žloutek, mandle na posyp.
Postup: suroviny dáme v pořadí do pekárny, Zapneme program těsto a po signálu nasypeme mandle a rozinky. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na určitý počet dílů, podle toho z kolika pramenů pečeme. Můžeme také rozdělit na dva díly a uplést dvě vánočky, na obrázku z pěti pramenů, které dáme do vymazané biskupské formy. Upletené necháme cca 40 minut vykynout. Před pečením pomašlujeme žloutkem smíchaným s mlékem a posypeme mandlemi.
Pečeme při 180 °C cca 15 - 20minut, pak stáhneme na 160°C a dopečeme. Pokud rychle tmavne přikryjeme alobalem.
Náhledy fotografií ze složky sladké drobné kynuté pečivo
Komentáře
Přehled komentářů
Nejlepší vánočka kterou jsem kdy jedla....pekla jsem ji celkem hodinu.....děkuji za recept
Vánočka
(Klára, 29. 12. 2014 20:55)