Pšenično žitný chléb z litinového hrnce
Suroviny na první těsto: 200 ml vody, 150 g hladké mouky Zlatka, 50 g žitné mouky, 10g droždí, 1 lžička cukru.
Suroviny na druhé těsto: 200 ml vody, 2 lžičky soli, 1 lžíci octa, 150 g hladké chlebové mouky, 100 g žitné mouky, 100g mouky na domácí chléb, 2 lžičky kmínu, 10 g droždí.
Postup: všechny suroviny na první těsto dáme do pekárny, necháme promíchat a vypneme. Můžeme pokračovat až za několik hodin. Těstíčko několikrát vzejde a zase spadne. Připravila jsem si na chleba ráno, po obědě přidala ostatní suroviny a nechala dojít program na těsto až do konce. Vykynuté propracujeme a protože je těsto volnější pomoučíme si vál. Dobře uzavřeme, poprášíme žitnou moukou a vložíme do litinového hrnce vyloženým pečícím papírem. Necháme pod poklicí kynout cca 45 minut. Pečeme přikrytý po celou dobu ve vyhřáté troubě na 220°C 15 minut, pak stáhneme na 180°C a dopečeme. Pekla jsem celkem 50 minut.
Chuťově moc dobrý a s bezva křupavou kůrkou.
Náhledy fotografií ze složky domácí pekárna
Dotaz
(Klára, 16. 8. 2012 14:46)