Kváskový chleba
Suroviny: 300 g kvásku (kvásek z žitné mouky v poměru 1:1), 180 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 1/2 lžičky soli, 1 lžička sladěnky, 100 g žitné chlebové mouky, 150 g pšeničné chlebové mouky, 150 g hladké mouky, 1 lžička celého kmínu, 1/2 lžičky mleteho kmínu.
Postup: suroviny dáme v pořadí do pekárny a necháme zpracovat na program Těsto cca 15 minut. Pekárnu vypneme a těsto necháme kynout asi šest hodin. Vykynuté vyndáme, propracujeme a utvoříme bochníček. Můžeme nechat kynout v ošatce nebo volně na plechu. Já jsem chleba nechala kynout v litinovém hrnci, vyloženým pečícím papírem ještě asi 2 1/2 hodiny pod pokličkou. Pekla jsem 35 minut při 200°C a pak bez pokličky dalších 15 minut při 175°C.
Chleba má křupavou kůrku a jemnou střídku s většími oky.
Náhledy fotografií ze složky chleby z trouby
Komentáře
Přehled komentářů
Peču ho v pekárně- moc dobrý a vždy se mi povedl
chléb
(Štěpa, 19. 2. 2011 19:45)Dobrý den,dělala jsem několikrát kváskový chléb dle receptu a pokaždé ho mám sražený neboli hutný? Přitom chuťově by byl dobrý,ale takový se nedá jíst. Na fotkách máte krásně nadýchané chleby. Kde dělám chybu?
Re: chléb
(Květa, 19. 2. 2011 20:02)Záleží na hustotě těsta, síle žitného kvásku a chleba před pečením musí hlavně dobře vykynout, ale zase ne překynout. To může podle teploty v místnosti trvat od dvou hodin výše. Kvásek před přidáním do těsta musí být aktivní , to znamená, že by měl po dokrmení alespoň zdojnásobit svůj objem a jak začne opadávat, může se zadělávat těsto. Vykynutý chleba se musí vložit do rozpálené trouby něco kolem 220°C aby dobře vyskočil. Když tak dejte vědět, jak se daří.
Dobrý
(Hana, 2. 9. 2011 6:41)