Jdi na obsah Jdi na menu
 

Celokváskový selský chleba z formy

30. 1. 2011

9.ceokvaskovy-selsky-chleba-z-formy-.jpgSuroviny: 250 g kvásku (50% vody + 50% žitné mouky), 200 ml vody,1 lžička sušené sladěnky, 250 g hladké pšeničné polosvětlé mouky, 100 g tmavé chlebové mouky, 50 g celozrnné žitné mouky,  2 lžičky soli, 1 1/2 lžičky mletého kmínu, 2 lžíce oleje. 

Postup: všechny suroviny mimo oleje dáme do pekárny na program těsto. Olej přidáme 10 minut před koncem hnětení. Po ukončení programu necháme v pekárně ještě 1/2 hodiny kynout. Těsto pomocí stěrky vyndáme z pekárny na pracovní plochu a pomocí stěrky několikrát přeložíme přes sebe. Těsto rozdělíme na dvě části, trochu podsypeme moukou a vytvoříme pomoučené chlebové večky, které vložíme do dvou menších, olejem vymazaných forem a necháme přikryté vykynout asi dvě hodiny. Doba kynutí záleží na síle kvásku. Pečeme v rozpálené troubě na 220°C 10 minut, potom stáhneme na 200 °C a pečeme 20 minut. Chleby vyklopíme z formy na plech a 10 minut dopečeme při 180°C.

   Z osmi dnů starého kvásku jsem odebrala 100 g a do něj přidala 50 g vody a 50 g žitné mouky, tohle jsem udělala celkem třikrát po vyběhnutí kvasu během jednoho dne.Z toho jsem 250 g rozkvašeného kvásku použila do chleba. Přestože byl kvas mladý, chleba pěkně vykynul.

  Tento recept mám uložený i na "Domácí pekárny"

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Celokváskový selský chleba

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

krásný chlebíček!

(babiMinka, 31. 1. 2011 21:53)

Ten chlebík se Ti moc povedl-až si opět založím kvásek, tak ho určitě vyzkouším!

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA