Jdi na obsah Jdi na menu
 

Celokváskový datlový chleba

30. 1. 2011

celokvaskovy-datlovy-chleba.jpgSuroviny: 250 g kvásku (50% vody + 50% žitné mouky), 200 ml vody,1 lžička sušené sladěnky, 250 g hladké pšeničné polosvětlé mouky, 100 g tmavé chlebové mouky, 50 g celozrnné žitné mouky,  2 lžičky soli, 1 1/2 lžičky mletého kmínu, 2 lžíce oleje, 15 - 20 kousků pokrájených datlí. 

Postup: všechny suroviny mimo oleje a datlí dáme do pekárny na program těsto. Olej přidáme 10 minut před koncem hnětení. Po ukončení programu necháme v pekárně ještě 1/2 hodiny kynout. Těsto pomocí stěrky vyndáme z pekárny na pracovní plochu. Pomocí stěrky zapracujeme datle, tak, že těsto několikrát přes sebe překládáme, rozdělíme na dvě části, a utvoříme chlebové večky (můžeme si trochu pomoučit pracovní plochu), které vložíme do dvou menších, olejem vymazaných forem a necháme přikryté vykynout 2  hodiny. Doba kynutí záleží na síle kvásku. Pečeme v rozpálené troubě na 220°C 10 minut, potom stáhneme na 200 °C a pečeme 20 minut. Chleby vyklopíme z formy na plech, potřeme vodou a 10 minut dopečeme při 180°C.datlovy-chleba-na-rezu.jpg

 

  Kvásek jsem použila starý osm dní a přesto těsto krásně kynulo.

  Tento recept mám uložený i na "Domácí pekárny"

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky chleby z trouby

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA