Duhový pšenično žitný chleba s kulérem
Původně to mělo dopadnout úplně jinak. Byla jsem zvědavá, jak barví kulér a tak jsem chtěla do jedné nádoby tohoto kuléru trošku kápnout. Potom jsem si řekla, že to nebude moc vidět, protože každý chlebík může být jinak nafocený a tak jsem to vykoumala takto
Suroviny: 200 ml vody, 2 lžíce kvásku, 1 lžíce oleje, 100 g žitné celozrnné mouky, necelou 1 ½ lžičku soli, 200 g mouky na domácí chleba, 8 g čerstvého droždí, 2 lžičky chlebového koření, 1 lžička medu nebo třtinového cukru, slunečnicová a lněná semínka, kulér. Trochu chlebové mouky na dosypání a podsypání těsta.
Postup: protože se bude těsto zadělávat v dvojité formě, dávky si připravíme dvakrát a do jedné nádoby přidáme 2-3 kapičky kuléru. Na program Těsto necháme zpracovat a vykynout. Při míchání těstu pomůžeme stěrkou, aby se dobře promísilo, a pokud bude potřeba můžeme přidat lžíci mouky. Hotové vyndáme z nádob, propracujeme na pomoučené ploše a každé těsto vyválíme nebo prsty roztáhneme do obdélníku. Jeden plát posypeme slunečnicí a druhý lnem (viz foto), těsto dáme na sebe, srolujeme. Chleba můžeme ještě obalit v semínkách, vložíme do velké pečící nádoby, necháme vykynout a upečeme.
Jinak chleba se dá udělat klasicky v malé nádobě nebo z dvojité dávky ve velké pečící nádobě a semínka nasypem před koncem hnětení do těsta.
Náhledy fotografií ze složky domácí pekárna